Det gode portræt skal få dig til at tænke

headshot19.jpg

Portræt foto

At se på et portræt er at møde et menneske. 

På den måde kan du møde en person fra en anden tid eller fra et andet sted i verden.

Et portræt er et billede af en bestemt person.

Det gode portræt skal få dig til at tænke over,

  • Hvem personerne er?

  • Hvem de var.?

  • Hvad tænkte de?

  • Hvad ville de?

Et portræt kan forestille

  • en person der har levet for længe siden.

  • en person, som stadig lever, for eksempel en af dine klassekammerater.

  • en kendt person, for eksempel USAs præsident

  • en ukendt person, for eksempel en hjemløs på en bænk i parken

  • en person der igennem den situation og miljø vedkommende bliver portrætteret i, fortæller en historie.

En del af virkeligheden

I mange andre billeder er det vigtigste, hvad der sker på billedet, nogle billeder viser en bestemt situation, som for eksempel en scene fra en krig.

I et portræt er det personens ansigt, der er det vigtigste dette er derfor ofte grunden til at man benytter en ensfarvet baggrund, således at der ikke er noget der forstyrrer i billedet.

Portrætter fortæller om tiden.

Portrættet skal fortælle os noget om personen, men ofte fortæller de også en masse om den tid, som personen levede i. Gamle portrætter kan fortælle os om, hvordan man så på mænd og kvinder engang. De kan fortælle, hvordan det var at være konge eller dronning på et bestemt tidspunkt.

På samme måde giver nutidens portrætter en skildring af, hvordan vi oplever andre mennesker i dag.

HVAD ER ET GODT PORTRÆT?

Et portræt er defineret som en personlighed, især af personens ansigt.

Et fotografisk portræt forstås at være et billede af god kvalitet, som ikke kun fanger en persons fysiske lighed, men også noget af personens karakter, generelt på en måde, der er attraktiv og behagelig for motivet.

KARAKTER UDTRYK

Et godt portræt vil indeholde mindst et element, der afslører din personlighed, attitude, unikke måder eller nogen andre træk, der danner din individuelle karakter. Det vil fortælle mig noget om dig som person. Du har måske hørt nogen bemærkning om, at en bestemt fotograf “virkelig fanget” deres far eller barn, for eksempel på et billede. De henviser delvis til billedet er en sand fysisk lighed, men hvad de virkelig siger er, at billedet også afslører en betydelig identificerbar del af fagets karakter. Os som Portrætfotograf der ofte/aldrig tidligere har mødt dig, har derfor en ganske udfordring.

Vi afslører alle vores følelser og holdninger forskelligt. Nogle af os kan vise vores individuelle karakter meget tydelig, mens andre kan være sværere at “læse” først. Portrætfotografen skal være dygtig til at studere folk, som han eller hun ikke kender for at fange deres essens. Det betyder at se på signaler, reaktioner, udtryk, kropssprog osv., Og dernæst bedømme, hvordan man bedst vise din personlige karakter.

Dette kræver dygtighed og forståelse af menneskets natur. Det kræver næsten altid at engagere emnet i samtale og hurtigt finde et passende emne, der vil gribe din interesse og fremkalde en reaktion. Find almindelig grund eller et emne af særlig interesse for dig, som kan være en hobby, de seneste nyheder, et fælles bekendtskab eller et hvilket som helst antal emner, det gør dig som kunderne mere tryg i min nærhed og derfor er mere afslappet og naturlige.

Hvornår skal man begynde med at tage billeder.

Nogle gange er det bedste billede det første billede, og nogle gange er det den sidste eksponering, man laver. Hvis motivet er på plads, relativt komfortabelt og jeg er klar til at fotografer, er der normalt ingen grund til ikke at starte med det samme.

Der er heller ingen grund til, at vores skal samtale ophører, bare fordi jeg er begyndt at fotografer.

At snakke om et emne der får dig til at tale, mens jeg fotografer, vil ofte resultere i interessante og afslørende udtryk.

Du skal ikke at smile for at vi kan skabe et godt portræt. Et seriøst eller tankevækkende udtryk kan ofte være mere afslørende for karakter og et bedre portræt.

Sort-hvide portrætter kan være meget kraftige, og har en indflydelse, der ikke er muligt med farver.

 
Headshot.dk